Az erdélyi származású brácsaművész és karmester Gábor Ferenc karrierjét brácsaművészként kezdte. 1986 és 1994 között az Izraeli Filharmonikusok tagja majd 1994-től a Berlini Szimfónikus Zenekar (ma Berlini Koncertház Zenekar) szólóbrácsása.

Az utóbbi években elsősorban karmesterként lép fel: nagysikerű koncertet dirigált pl. Toulous-ban a Les Grands Interprètes sorozat vendégeként a Budapesti Fesztiválzenekar majd a Berlini Koncertház Zenekar élén, Fazil Say zongoraművésszel lépett fel. Gábor Ferenc további európai és tengeren túli szimfónikus zenekarokat és kisebb, különleges formációjú együtteseket is vezényel mint pl. az UMZE, az ensemble unitedberlin, a Berlini Philharmónikusok és Szimfónikusok együttese; a Bochumi Szimfónikusok, a Berlini Szimfónikus Zenekar, a Costa Rica-i Nemzeti Szimfónikus Zenekar, az Ankara-i Presidantial Szimfónikus Zenekar, az Isztambul-i Állami Szimfónikus Zenekar, a kolozsvári Transilvania, a Nagyváradi valamint a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia. A kolozsvári Mozart Fesztivál gyakran visszatérő vendégkarmestere.

A berlini Hanns Eisler Zeneakadémia tanáraként több ifjúsági projekt ötletadója és művészeti vezetője. Olyan ifjúsági együttesekkel dolgozott, mint a Bayreuthi Ünnepi Játékok Ifjúsági Zenekara, az Észak-Rajna Wesztfália Ifjúsági Zenekar illetve a Young Euro Classic európai fesztivál és közel tíz éve a Junge Deutsche Philharmonie zenekar visszatérő vendégkarmestere és tanára.

Számtalan 20-21. századi opera- és zenekari mű ősbemutatója jelzi elkötelezettségét a kortárs zene iránt. 2002-2008 között a Sinfonietta92 művészeti vezetője volt, majd 2007-ben megalapította saját együttesét, a Solistensemble Ligatura Berlint.